Wycieczka Węgry “od kuchni”. First Minute: 3 dni zwiedzania i konsumpcji + noclegi i przejazd

  • Termin podróży 30/05/2019 - 02/06/2019
Udostępnij:
od 1124 zł/os.

Jesteście otwarci na nowe smaki, aromaty i kulturę? Lubicie czasem skosztować tradycyjnych potraw lokalnej kuchni? Podczas wycieczek cenicie sobie poznawanie życia mieszkańców danego regionu, “wgryzania się” w ich obyczaje i tradycje? W czasie urlopu nie liczycie kalorii i preferujecie aktywny sposób spędzania wolnego czasu? A zatem – nasza wycieczka jest adresowana właśnie do Was! Proponujemy wyprawę kulinarnym szlakiem po Węgrzech. Podczas 3-dniowej podróży na przełomie maja i czerwca poznacie najpiękniejsze barokowe miasto Węgier – Eger oraz odwiedzicie region winiarski słynący z Egri Bikavér (Egerskiej Byczej Krwi). Poza tym usłyszycie legendy regionalne opowiadane przez właściciela winnicy i będziecie mieli okazję skosztować wiele aromatycznych tradycyjnych węgierskich potraw przy akompaniamencie muzyki. Zawitacie również do Tokaju, gdzie również będziecie mieli okazję degustować lokalne trunki i potrawy. Zrelaksujecie się na basenie, a także w Parku Narodowym Hortobágy.

To tylko niektóre z atrakcji, jakie czekają na Was podczas wycieczki objazdowej po Węgrzech. W czasie wyjazdu będziecie mieli zagwarantowane: przejazd komfortowym autokarem, opiekę pilota, ubezpieczenie, noclegi i oczywiście wyżywienie. 

wycieczka

Szczegóły oferty

  • Czas trwania: 3 dni.
  • Wyjazd: 30 maja 2019r. 
  • Powrót: 2 czerwca 2019r.
  • Zakwaterowanie: 2-lub 3-osobowy pokój z prywatną łazienką w hotelach o standardzie 2- lub 3-gwiazdkowym (1 w okolicy Egeru oraz 2 w Hajduszoboszlo).
  • Wyżywienie: HB – 3 śniadania w formie bufetu i 3 obiadokolacje – regionalna kuchnia węgierska.
  • Temperatura w wybranym terminie: ok. 22°C.
  • W cenie ujęto również: przejazd autokarem z klimatyzacją, toaletą, DVD, barkiem; ubezpieczenie Signal Iduna S.A; realizację planu wycieczki, a także opiekę pilota i składkę na Turystyczny Fundusz Gwarancyjny.

Wycieczka na Węgry z możliwością wyjazdu z następujących miast:

Bielsko-Biała, Częstochowa, Gliwice, Katowice, Kraków, Leszno, Opole, Piotrków Trybunalski, Poznań, Radomsko, Sosnowiec, Tychy, Warszawa, Wrocław.

Plan wycieczki

Dzień 1

  • Wyjazd z Polski, przejazd przez Słowację na Węgry.
  • Przyjazd do Egeru. Spacer po mieście i zwiedzanie m.in.: zamku, bazyliki i liceum.
  • Następnie wycieczka do Doliny Pięknej Pani, gdzie składowane są najlepsze wina regionu.
  • Kolacja w typowej węgierskiej csardzie. Degustacja dań kuchni węgierskiej (zupa gulaszowa, pieczeń cygańska z piklami i ziemniakami, deser gundel palacsinta) oraz lokalnego wina przy tradycyjnej muzyce. 
  • Przejazd do hotelu na nocleg.

Dzień 2

  • Po śniadaniu wizyta na hali targowej pełnej lokalnych specjałów (m.in. papryki suszonej, wędzonej oraz świeżej i salami w wielu odmianach smakowych).
  • Później wycieczka do Egerszalok. Wizyta w winnicy rodziny Petrény, która od pokoleń zajmuje się uprawą winogron i wytwarzaniem wina.
  • Lunch: gulasz z dziczyzny oraz degustacja wina.
  • Następnie wycieczka do Tokaju – stolicy kolejnego regionu winiarskiego. Po krótkim spacerze – kolacja (tradycyjna węgierska zupa rybna – halászlé, a także pogácsa – węgierskie bułeczki), degustacja lokalnego wina, a także deserów (dobos torta lub somló i galuska).
  • Przejazd do Hajduszoboszlo.
  • Zakwaterowanie w hotelu i nocleg.

Dzień 3

  • Po śniadaniu relaks na basenach lub spacer po uzdrowisku.
  • Lunch – propozycja degustacji lángos (smażonego na oleju placka), a także unikum (węgierskiego likieru ziołowego).
  • Około godz. 13:00 wycieczka do Parku Narodowego Hortobágy (wpisanego na listę światowego dziedzictwa kulturowego UNESCO ze względu na ochronę specyficznej kultury pasterskiej). Wycieczka na pusztę – pokazy konia i jeźdźca.
  • Czas wolny przy moście dziewięcioprzęsłowym na szlaku handlowym z Pest do Transylwanii.
  • Przejazd do węgierskiej osady, gdzie gospodarze powitają palinką (węgierską wódką owocową), a następnie zaproszą na tradycyjną węgierską kolację (potrawy o ponad 100-letniej tradycji m.in.: placek chlebowy, mięso pieczone w piecu chlebowym, a także ciasta przygotowane według lokalnej tradycji) i wino.
  • Powrót do hotelu na nocleg.

Dzień 4

  • Po śniadaniu wyjazd w drogę powrotną.
  • Powrót do Polski w godzinach popołudniowych.

Uwagi

  • Cena wycieczki nie obejmuje kosztów realizacji programu ponoszonych przez uczestnika podczas trwania imprezy, tj. biletów wstępu do zwiedzanych obiektów, przewodników lokalnych, jak też systemu Tour Guide. Łącznie to koszt ok. 29.000 HUF. Podana kwota na realizację program może ulec zmianie i jest rozliczana przez pilota. Koszty pobierane za całą grupę (np. za lokalnych przewodników) są dzielone na wszystkich uczestników.
  • Pilot nie oprowadza po obiektach muzealnych, jak też centrach historycznych.
  • Kolejność realizacji programu może ulec zmianie.
  • Obowiązkowo należy zabrać ważny dowód osobisty (dotyczy obywateli UE) lub paszport.
  • Ponadto we wszystkich winnicach i składach istnieje możliwość zakupu wina.

 

Rezerwuj tutaj

 

Sprawdźcie także inne oferty Wakacyjnej Papugi i zaplanujcie swoje idealne wakacjeTu znajdziecie naszą wyszukiwarkę ofert!

A może chcecie w odwiedzanym mieście wynająć samochód?

Wynajmijcie samochód

Jeśli nie macie ochoty podróżować samochodem, możecie zarezerwować inny środek lokomocji.

Wybierzcie transport

Oto, co czeka na Was podczas wycieczki umożliwiającej poznanie Węgier “od kuchni”:

wycieczka

wycieczka

Screenshot oferty (cena za 2 osoby):

wycieczka

Przejdź do oferty

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *