Poznaj Czechy od kuchni! 3-dniowa wycieczka kulinarna
Należycie do grona miłośników kulinarnych wycieczek po różnych zakątkach świata? Jesteście otwarci na nowe smaki i aromaty? Lubicie odkrywać ciekawe miejsca, słuchać interesujących opowieści i poznawać ciągle coś nowego? A zatem nasza wycieczka jest idealna dla Was! Proponujemy sierpniową 3-dniową podróż, za sprawą której Czechy nie będą miały przed Wami tajemnic. Podczas tej wyprawy odwiedzicie Ołomuniec – miasto zachwycające zabytkami architektury, a także regionalnymi specjałami, w tym słynnym serem ołomunieckim – doskonałą zakąską do piwa. Zwiedzicie również Litovel – miejscowość, która od XIV wieku związana jest z warzeniem piwa. Poza tym czeka Was wizyta w Brnie, Zlinie, Kromerizu, Mikulovie i wielu innych czeskich miastach. Podczas wycieczki ogromną atrakcja będzie degustacja tradycyjnych czeskich potraw i trunków. W ramach oferty będziecie mieli zapewnione noclegi, przejazd, wyżywienie, ubezpieczenie, jak też opiekę pilota.
Szczegóły oferty
- Czas trwania: 3 dni.
- Wyjazd: 1 sierpnia 2019r.
- Powrót: 4 sierpnia 2019r.
- Zakwaterowanie: 2- lub 3-osobowy pokój z łazienką w 3-gwiazdkowym hotelu w okolicy Brna (3 noclegi).
- Wyżywienie: HB – 3 śniadania w formie bufetu i 3 kolacje – dania regionalnej kuchni czeskiej.
- W cenie ujęto również: przejazd autokarem z klimatyzacją, toaletą, DVD i barkiem; ubezpiecznie Signal Iduna S.A.; opiekę pilota oraz realizację programu wycieczki.
- Temperatura w wybranym terminie: ok. 29°C.
Możliwy wyjazd z następujących miast (wycieczka “Czechy kulinarnie”):
Bielsko-Biała, Częstochowa, Gliwice, Katowice, Kraków, Leszno, Opole, Piotrków Trybunalski, Poznań, Radomsko, Sosnowiec, Tychy, Warszawa, Wrocław.
Przy okazji zachęcamy też do lektury artykułu na temat wycieczek autokarowych w naszym Magazynie Podróży.
Plan wycieczki
Dzień 1
- Wyjazd z Polski, przyjazd do Ołomuńca (historycznej stolicy Moraw) i zwiedzanie.
- Wycieczka do Muzeum Twarożków w Losticach (lunch).
- Przejazd do Litovela – zwiedzanie browaru połączone z degustacją piwa Litovel.
- Przejazd do Brna. Spacer po centrum miasta: gotycka Katedra Piotra i Pawła na wzgórzu Petrov, ratusz (którego strzeże krokodyl), wielki zegar astronomiczny, klasztor Kapucynów z kryptą oraz zamek Špilberk.
- Kolacja z tradycyjnymi czeskimi potrawami: zupa cebulowa (cibulova polevka) i gulasz z houskowymi (bułczanymi) lub bramborowymi (ziemniaczanymi) knedlami. Degustacja wysokoprocentowych alkoholi czeskich (śliwowica, absynt czy becherovka).
- Przejazd do hotelu i nocleg.
Dzień 2
- Po śniadaniu przejazd do Mikulova (związanego z produkcją wina morawskiego). Zwiedzanie zamku i rozległych piwnic, w których zorganizowano ekspozycję prezentującą ciekawostki na temat uprawy winorośli w tym regionie.
- Następnie czas wolny na lunch z typowymi czeskimi daniami: „Vepřo knedlo zelo“ (pieczeń wieprzowa z bułczanymi knedlikami i gotowaną kapustą).
- Potem przejazd do przygranicznego miasteczka Znojmo (centrum regionu winiarskiego). Wizyta w podziemiach, których 30-kilometrowe korytarze ciągną się pod zabytkowym centrum miasta. W podziemnej ekspozycji zwiedzanie pracowni alchemika i przykładowych cel więziennych. Ponadto odwiedziny w sali sądowej, w której urządzono winotekę.
- Po zwiedzaniu czas na kolację z produktami ze świniaka (tradycyjna „morawska zabijaczka – raut” serwowana jest w formie szwedzkiego bufetu) z kuflem klasycznego czeskiego piwa.
- Przejazd do hotelu na nocleg.
Dzień 3
- Śniadanie, a potem przejazd do zespołu pałacowo-parkowego Lednice-Valtice. Zwiedzanie zamków wraz z ogrodami (należącymi do rodu Lichtensteinów).
- Potem lunch w miejscowych restauracjach, np. zupa czosnkowa – cesnekova polevka i svickovou na smetane – polędwica na śmietanie. Czas na kawę i jeden ze słodkich deserów horké maliny czy rakvičky z bitą śmietaną.
- Wycieczka do Valtickich podziemi (labiryntu podziemnych korytarzy łączących piwnice winne). Wizyta w Zamku Valtice znanym z tradycji winiarskiej – degustacja morawskiego trunku.
- Następnie przejazd nad Kanał Baty i widokowy rejs statkiem wycieczkowym. Degustacja morawskiej śliwowicy.
- Przejazd do hotelu na kolację: zupa – bramborova polevka i smażeny syr z hranolkami i tatarskou omacku (panierowany, smażony ser żółty z frytkami i sosem tatarskim).
- Nocleg.
Dzień 4
- Po śniadaniu przejazd do Zlinu (miasta, w którym urodził się Tomasz Bata, założyciel fabryki produkującej obuwie). Zwiedzanie Muzeum Baty. Wjazd na najwyższe piętro tzw. Wieżowca Baty (widok na kolonię Batowskich domków).
- Następnie przejazd do Kromieryża. Zwiedzanie barokowego Pałacu Arcybiskupiego, jak też Ogrodu Kwiatowego (unikatowy przykład ogrodu barokowego).
- Obiad – propozycja utopenca (rodzaju kiełbasy z kawałkami słoniny marynowanej w zalewie octowej) czy nakládaný hermelin (marynowany w oleju ser typu camembert) i kufla czeskiego piwa.
- Powrót do Polski.
Uwagi do wycieczki “Czechy kulinarnie”:
- Cena nie obejmuje: kosztów realizacji programu ponoszonych przez uczestnika podczas trwania imprezy: bilety wstępu do zwiedzanych obiektów, przewodnicy lokalni, system Tour Guide (ok. 1.350 CZK), jak też pozostałych posiłków wymienionych w programie (3 lunche, 1 obiad – ok. 1.200 CZK).
- Podana kwota na realizację programu może ulec zmianie i jest rozliczana przez pilota. Koszty pobierane za całą grupę (np. za lokalnych przewodników) są dzielone na wszystkich uczestników.
- Pilot nie oprowadza po obiektach muzealnych i centrach historycznych.
- Poza tym kolejność realizacji programu może ulec zmianie.
- Obowiązkowo należy zabrać ważny dowód osobisty (dotyczy obywateli UE) lub paszport.
Sprawdź także inne oferty Wakacyjnej Papugi i zaplanuj swoje idealne wakacje!
Tu znajdziesz naszą wyszukiwarkę ofert!
Samochód
Świetnym pomysłem na zwiedzenie odwiedzanego kraju, miasta czy regionu oraz odkrycie jego wszystkich atrakcji jest wypożyczenie samochodu. Jeśli chciałbyś skorzystać z możliwości wynajmu pojazdu, kliknij w poniższy przycisk.
Jeśli nie masz ochoty podróżować samochodem, zawsze możesz zarezerwować inny środek lokomocji.
Oto przedsmak Waszej wycieczki, której celem będą Czechy: